Istnieje wiele znanych korzyści z zielonej herbaty dla zdrowia i utraty wagi, ale czy wyobrażasz sobie, gdyby pomnożyć wszystkie te korzyści? Cóż, dokładnie tak się dzieje, gdy spożywa się Matchę, sproszkowaną zieloną herbatę, ale znacznie potężniejszą.

Zwykła zielona herbata i matcha pochodzą z tej samej rośliny, Camellia Sinensis, pochodzącej z Chin i Azji Południowo-Wschodniej, choć jej popularność zawdzięcza się Japonii. Zbiory zupełnie się różnią w przypadku zielonej herbaty i matchy. Krzewy wykorzystywane do produkcji matchy są całkowicie przykryte na około 20-30 dni przed zakończeniem zbiorów, dzięki czemu unikają bezpośredniego działania promieni słonecznych. P co? Dzięku temu poziom chlorofilu jest skoncentrowany, co nadaje liściom ciemnozielony kolor, a także zwiększona jest produkcja aminokwasów.

Bierze się więc liście tych krzewów i miele je w całości, w wyniku czego powstaje proszek matcha. Ponieważ w matcha spożywany jest cały liść, jest ona znacznie bogatsza w pewne substancje, takie jak antyoksydanty.

Popularność herbaty matcha wywodzi się od mnichów Zen w Japonii. Dzięki swoim właściwościom relaksacyjnym mnisi pili herbatę matcha podczas długich dni medytacji, aby utrzymać się w stanie ciągłego relaksu, co sprzyjało koncentracji bez nerwowości spowodowanej kofeiną.

Matcha ma wiele korzyści zdrowotnych

Istnieje wiele właściwości przypisywanych Matcha, które na przestrzeni lat stały się bardzo popularne i przeprowadzono różne badania. W rzeczywistości, w badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet Genewski w 1999 roku stwierdzono, że doustne podawanie ekstraktu z zielonej herbaty stymuluje termogenezę i utlenianie tłuszczu, a zatem ma potencjał wpływania na masę ciała i skład ciała. Więcej o właściwościach odchudzających Matcha tutaj. 

Herbata matcha ma więc następujące właściwości:

– Zawiera 5 razy więcej L-teaniny niż zielona herbata, aminokwasu, który stymuluje fale Alfa w mózgu, pomagając w koncentracji oraz wywołując stan spokoju i relaksu.

– Jest bogata w zdrową formę kofeiny zwaną teofiliną, która pomaga utrzymać wysoki poziom energii w organizmie.

– Jej wysoka podaż antyoksydantów wzmacnia układ odpornościowy, zwłaszcza katechiny, rodzaj związków fenolowych, które jak wykazano, są znacznie silniejsze niż witamina C i E w zatrzymywaniu stresu oksydacyjnego w komórkach.

– Wspiera zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i wysokiego ciśnienia krwi.

– Zawiera 137 razy więcej polifenoli niż zwykła zielona herbata, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.

– Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i może zapobiegać chorobom serca.