Od początku przyprawy były używane nie tylko do przyprawiania i intensyfikowania smaku potraw, ale także do ich konserwowania. Oprócz tych cech każda przyprawa ma swoje właściwości, takie jak wspomaganie trawienia czy zmniejszanie wzdęć. Albo nawet służyć jako środek antyseptyczny w przypadku korzenia wasabi.

Przyprawy, w zależności od pochodzenia, rosną na drzewach, krzewach, roślinach tropikalnych, a czasem są to nasiona ukryte pod kokonem. Większość przypraw wymaga ciepłego lub umiarkowanego klimatu i dużej wilgotności. Stąd też prawie wszystkie pochodzą z tropikalnych regionów Azji i basenu Morza Śródziemnego.

Dzięki zdolnościom aromatyzującym, ich użycie w małych ilościach pozwala nam łączyć je ze sobą, nadając potrawom różne niuanse. Przyprawy mogą występować w postaci czystej, tzn. zawierają jeden składnik; lub mieszanej, gdy dany region zwyczajowo używał mieszaniny przypraw i nadał jej nazwę, jak w przypadku curry. Oto najlepsze orientalne przyprawy.

Pieprz syczuański

Pieprz syczuański nie ma nic wspólnego ze znanym nam pieprzem. W języku chińskim nosi nazwę „Huajiao”, co oznacza „pieprz kwiatowy”, ale znany jest również jako „pieprz górski”. Jest to łupina jagody jesionu kłującego, krzewu z Chin, którego smak i aromat owoców trudno porównać z innymi smakami.

Mielony pieprz syczuański jest stosowany w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej i chińskiej, aby potrawy były smaczniejsze. Jest to przyprawa o świeżych, cytrusowych nutach na podniebieniu i mrowieniu w ustach, które sprzyja ślinotokowi.

Curry

Curry to mieszanka różnych przypraw (w postaci proszku lub pasty), które są powszechnie stosowane jako dodatek do mięs lub sosów. Słowo „curry” w rzeczywistości odnosi się do gulaszu, a nie mieszanki przypraw, choć przez pochodną, na Zachodzie, tak je rozumiemy. Zmieszane z mlekiem, śmietaną, jogurtem lub mlekiem kokosowym, przyprawy te tworzą wykwintne bazy idealne do łączenia z mięsem, rybami, warzywami i ryżem. W krajach azjatyckich istnieje prawie tyle rodzajów curry, ile jest mieszanek przypraw. Sprawdź, czego warto spróbować w kuchni azjatyckiej.

Buzdyganek

Ta przyprawa pochodzi z Indonezji i jest używana w kuchni całego Orientu. Buzdyganek to wysuszona na słońcu łupina drzewa muszkatołowego. Choć dzieli ten sam charakterystyczny aromat co owoc gałki muszkatołowej, smak buzdyganka jest znacznie łagodniejszy i subtelniejszy. W specjalistycznych sklepach z przyprawami można go znaleźć w postaci suszonych pasków lub w formie sproszkowanej (najprostszy i najszybszy sposób użycia). Używaj go, z ostrożnością, do aromatyzowania kremów, puree, gulaszów mięsnych i dodawaj do curry. Jeśli przesadzisz, zamiast dodać aromatu i wzmocnić smaki, jedyne co uzyskasz to gorzki i mocny smak.

Wasabi

Wasabi jest bardziej pastą niż przyprawą, chociaż można je również znaleźć w formie sproszkowanej. Jest to japoński korzeń spokrewniony z rodziną rzodkiewek i rzepy, który rośnie pod wodą.

Ma silny aromat i ostry smak, gdy się go zetrze, powstaje żywa, zielona pasta. Znacie go głównie z zastosowania jako dodatek do sushi i sashimi, choć coraz częściej pojawia się jako składnik majonezu lub jako dressing do sałatek, kremów warzywnych czy sosów.

Masala

Znana również jako Garam Masala, Massala lub Tandoori Masala jest jedną z najbardziej charakterystycznych indyjskich mieszanek przyprawowych. Jego receptura liczy ponad 100 składników i wiele wariantów sposobu wykonania, gdyż jego przepis nie jest standardowy. Masala zawiera zwykle kmin, kolendrę, kardamon, czarny pieprz, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.