Kawa mielona jest związana z typem konsumenta, który stara się cieszyć głównie dwoma atrybutami palonego ziarna: smakiem i aromatem. Z kolei kawa rozpuszczalna (lub instant) charakteryzuje się tym, że jest produktem praktycznym i łatwym w przygotowaniu. Ale czy te dwa sposoby picia kawy są rzeczywiście tak różne? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla naszego zdrowia i czy powinniśmy przestać ją pić?

Czym jest kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna jest wynikiem ekstrakcji. Ziarna kawy – nie najlepszej jakości: głównie odmiana robusta – są palone i mielone, a następnie przepuszczane przez gorącą wodę – ekstrakcja – i w efekcie powstaje napój: kawa. Woda jest pobierana z tego napoju (istnieją gorące i zimne procesy), a to, co pozostaje to te kryształy lub proszek, które – czasami mieszane z cukrem – wymagają tylko wody, aby stać się rano, po południu lub wieczorem kawą. Voila! Czyli technicznie rzecz biorąc, kawa rozpuszczalna to kawa odwodniona.

Zalety kawy rozpuszczalnej

Wszystkie badania wskazują, że pod względem wpływu na organizm kawa rozpuszczalna niewiele różni się od świeżo przetworzonej kawy przygotowanej przez baristę w kawiarni speciality (ziarna zmielone natychmiast przed przejściem przez preferowaną metodę: włoski ekspres do kawy, French Press, ekspres do kawy espresso itp.) W rzeczywistości proszek, który rozpuszczamy w gorącej wodzie, zawiera tyle antyoksydantów.

Więcej czy mniej kofeiny?

Różnica istnieje w ilości kofeiny zawartej w każdej z nich. Kawa rozpuszczalna zawiera nieco mniej: od 30 do 90 mg, w porównaniu do 70 i 140 mg w kawie „naturalnej”. W tym sensie osoby, które chcą spożywać mniej kofeiny – ze względu na wrażliwość na tę substancję – powinny zdecydować się na kawę rozpuszczalną, ponieważ łatwiej jest im kontrolować jej codzienne spożycie.

Ale jak to jest ze smakiem?

Miłośnicy kawy np. z portalu http://www.barisci.pl od zawsze bronili organoleptycznych cech ziaren kawy: ich złożonego, głębokiego smaku. Wystarczy spojrzeć na noty degustacyjne konkursów kawowych, aby przekonać się, że w filiżance można znaleźć aromaty suszonych i czerwonych owoców, owoców tropikalnych i kandyzowanych, czekolady i toffi. Wariacje są nieskończone, ponieważ wiele zmiennych wchodzi w grę w końcowym efekcie: rodzaj ziaren, zbiór, fermentacja, suszenie, prażenie i metoda parzenia.

Natomiast w przypadku kawy rozpuszczalnej, mówią zwolennicy kawy ziarnistej, efekt jest prawie zawsze taki sam: płaska kawa, bez złożoności, zawsze taka sama jak poprzednia.