TAK, żeń-szeń jest dobry na cukrzycę. Miliony ludzi na całym świecie cierpią na cukrzycę i pomaga im ten potęzny korzeń, który jest stosowany od tysięcy lat. Żeń-szeń był szczególnie wykorzystywany przez mieszkańców Azji i stał się tak znany ze swoich zalet, że niektórzy nazywają go eliksirem wiecznej młodości.

Odkryj w poniższym artykule jakie są niesamowite efekty żeń-szenia w walce z cukrzycą, jak skutecznie na nią wpływa i jakie środki ostrożności powinieneś podjąć, jeśli spożywasz żeń-szeń.

Korzyści z żeń-szenia dla cukrzyków

Jak wspomnieliśmy na początku tego artykułu, TAK, żeń-szeń jest dobry na cukrzycę. Wynika to z tego, że dostarcza nam różnych korzyści, które idealnie nadają się do uregulowania trzustki, jak np:

Poprawia funkcjonowanie trzustki

Żeń-szeń stymuluje wydzielanie insuliny i zmniejsza śmierć komórek beta trzustki. Żeń-szeń odgrywa kluczową rolę w ochronie trzustki i komórek organizmu dzięki swojej mocy antyoksydacyjnej i stymulującej.

Komórki, gdy są zaopatrywane w insulinę, są w stanie przeprowadzić glikolizę, czyli pobrać cukier z krwi i przetworzyć go na energię. Takie działanie żeń-szenia jest idealne w walce z cukrzycą typu 1.

Żeń-szeń zwiększa wrażliwość komórek na insulinę

Pomaga radzić sobie z curkzycą typu 2, w której komórkach brakuje receptorów insulinowych. To co robi żeń-szeń jest jak praca ślusarza, dokręcając zamek (receptory insulinowe komórek) i umożliwiając działanie kluczy (insulina).

W ten sposób komórki są w stanie odebrać sygnał od insuliny, aby wytworzyć energię z cukru we krwi, a trzustka jest odciążona, ponieważ cukier we krwi jest obniżany poprzez wchłanianie przez komórki organizmu. Trzustka otrzymuje polecenie, aby nie wysyłać więcej insuliny do organizmu lub zmniejszyć poziom tego hormonu. Wszystko to dzięki hipoglikemicznemu działaniu ginsenozydów, substancji zawartych w korzeniu. Czy wiesz, że istnieje podobna roślina do żeń-szenia, która nazywa się maca? Sprawdź jej właściwości: https://www.naturim.pl/peruwianski-zen-szen-czyli-maca-czym-jest-i-jakie-ma-zastosowanie

Inne korzyści wynikające ze spożywania żeń-szenia

Oprócz powyższych, żeń-szeń ma inne ciekawe korzyści dla poprawy naszego zdrowia i utrzymania nas w doskonałej kondycji:

  • Jest silnym antyoksydantem, który spowalnia starzenie się komórek i zwalcza wolne rodniki (które niszczą komórki).
  • Zapobiega wrzodom żołądka: poprzez zmniejszenie poziomu kwasu solnego w żołądku, zmniejsza ryzyko wystąpienia urazu.
  • Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Żeń-szeń jest silnym stymulantem ze względu na stężenie ginsenozydów, które są podobne do hormonów płciowych i niektórych enzymów, dlatego organizm szybciej odzyskuje siły zarówno po wysiłku umysłowym, jak i fizycznym.
  • Chroni układ krążenia: wynika to z jego właściwości antyoksydacyjnych, które chronią ściany tętnic przed ewentualnymi zmianami, w których następnie może gromadzić się cholesterol i je blokować.
  • Wzmacnia siły obronne: dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Zmniejsza zaburzenia erekcji: żeń-szeń koreański zwiększa produkcję tlenku azotu, związku, który umożliwia rozszerzenie tętnic penisa i poprawia erekcję poprzez zwiększenie przepływu krwi.