Choć cukrzycy typu 1 nie da się wyleczyć, można przynajmniej złagodzić jej objawy dzięki odpowiedniej diecie stosowanej przez pacjentów.

Oczekuje się, że przy prawidłowym schemacie żywieniowym pacjent będzie w stanie osiągnąć i utrzymać optymalne tempo przemiany materii, a tym samym uregulować poziom glukozy we krwi do normalnego zakresu lub przynajmniej do bardziej akceptowalnego poziomu.

Jaka dieta w cukrzycy? Co może jeść cukrzyk?

Dieta pomaga w zapobieganiu lub ewentualnie zmniejszeniu ryzyka innych powiązanych powikłań wywoływanych przez cukrzycę. Właściwy schemat żywienia chorych na cukrzycę ma również na celu zapewnienie utrzymania profilu lipidowego i lipoproteinowego w normie w celu zmniejszenia ryzyka choroby makronaczyniowej. Wybór żywienia ma również na celu pomóc w tworzeniu optymalnych poziomów ciśnienia krwi, co z kolei pomoże zmniejszyć ryzyko chorób naczyniowych.

W cukrzycy nie należy zapominać o układzie odpornościowym, warto poznać warzywa i owoce, które wspierają odporność organizmu.

Oczekuje się również, że reżimy żywieniowe pomogą zapobiegać i leczyć przewlekłe powikłania u pacjentów z cukrzycą. Zalecenia żywieniowe są modyfikowane w celu zapewnienia lepszego stylu życia, tak aby pacjent z cukrzycą mógł uniknąć ewentualnej otyłości, dyslipidemii, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego i nefropatii. Spożywanie składników odżywczych wymagałoby również od pacjenta odpowiedniej ilości aktywności fizycznej włączonej do stylu życia, aby zapewnić, że składnik odżywczy nie zostanie zatrzymany w organizmie i nagromadzony, aby spowodować więcej problemów.

Różnorodna dieta diabetyka

Należy zauważyć, że istnieje kilka różnych kategorii i poziomów problemów cukrzycowych i dlatego każdy przypadek może się różnić od następnego. Oznaczałoby to, że każdy przepisany plan diety żywieniowej musi być dostosowany do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Racjonalny plan diety powinien zapewnić, że wszystkie węglowodany spożywane podczas codziennej diety są dobrze złożone, a zatem mogą być powoli rozłożone, aby nie przytłaczać organizmu szybkimi skokami glukozy. Jest to ważne, ponieważ pomaga zapewnić kontrolę poziomu cukru we krwi, dlatego należy śledzić, co jest spożywane.
Ilość przyjmowanych węglowodanów można również regulować za pomocą insuliny oraz poprzez ćwiczenia. Większość chorych na cukrzycę musi również martwić się o zawartość sodu w spożywanych pokarmach, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, które już występuje u większości pacjentów z cukrzycą.

Dlatego osoby z dodatkowym stanem medycznym nadciśnienia byłyby narażone przez dodatkowe przyjmowanie dużej ilości sodu. W przypadku diabetyków z wysokim poziomem lipidów spożycie tłuszczów nasyconych, cholesterolu i tłuszczów trans też jest ryzykowne.

Szczegółowy plan posiłków dla diabetyków

Przy próbie opracowania planu posiłków dla diabetyka należy wziąć pod uwagę kilka punktów. Około 25% do 30% kalorii w diecie diabetyka powinno pochodzić z tłuszczów, jednak należy unikać pokarmów zawierających tłuszcze nasycone i trans lub spożywać je z umiarem. 50% do 60% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Spożywanie dużej ilości zielonych warzyw ma korzystny wpływ na zdrowie cukrzyka.

Jedzenie brązowego ryżu lub słodkich ziemniaków zamiast białego ryżu i zwykłych ziemniaków jest również zalecane jako bardziej odżywczy wybór. Oprócz tego, jak pewnie wie większość cukrzyków, biały chleb i piwo są zakazane, bo to jedne z najszybciej uwalniających węglowodany produktów.